Erőátviteli olajok

image 1

Az erőátviteli egység bármilyen gépjárművel kapcsolatos alkalmazásban kiemelkedő szerepet tölt be abban, hogy a motor által leadott teljesítmény rendelkezésre álljon és kihasználható legyen. Az erőátviteli olajok az elmúlt időszakban jelentős változáson mentek keresztül, amelynek célja, hogy a termékek a fogaskerekekre ható egyre nagyobb hőmérséklet és terhelés mellett is garantálják az erőátviteli egységek megfelelő működését. A sebességváltóművek méret- és súlycsökkentésére, valamint az erőátviteli egységek belső súrlódásának (ezáltal teljesítményveszteségének) csökkentésére irányuló tendencia következtében megjelent a nagy teljesítményű és egyre hosszabb olajcsere-periódussal rendelkező erőátviteli olajok új generációja.

Az Eni komplett termékpalettával képviselteti magát ebben a szektorban. Termékei között a nagy terhelésű munkagépekhez kínált kenőanyagok mellett a személygépkocsik legkorszerűbb automatikus és automatizált sebességváltóihoz alkalmas termékek, a mezőgazdasági gépek hajtóműveihez használható kenőanyagok, valamint a motorkerékpárok sebességváltóiban és a modern robogók nyomatékváltóiban alkalmazható olajok is megtalálhatók. A gépjármű erőátviteli olajok kínálata manuális és automata erőátviteli olajokat (ATF – Automatic Transmission Fluid), valamint a differenciálművekben használható hajtóműolajokat tartalmaz.

Az erőátviteli olajok teljesítményét az 1950-es években megjelent MIL-L-2105 (amerikai katonai specifikáció), majd az API (Amerikai Kőolajipari Intézet) által csak az 1960-as évek elején kidolgozott GL (Gear Lubricant) specifikációk szabályozzák. Ezen a területen nincsenek külön európai specifikációk: a gyártók az eredeti alkatrészek vizsgálata alapján a nemzetközi specifikációkat alkalmazzák.

Mivel a gyártók egyre inkább a hajtómű egész élettartamát kiszolgáló erőátviteli olajokat keresik, a technológia a szintetikus alapú formulák irányába fejlődik.

Jogi nyilatkozat    Adatvédelmi nyilatkozat