A kenőanyagok szerepe és összetétele

image 1

A gépjárművekben (és ipari gépekben) használt kenőanyagok elsősorban a mechanikus érintkezések és hő okozta súrlódások, ill. kopások csökkentésére szolgálnak.

A súrlódás két felület egymáshoz képest történő mozgásával ellentétes irányba ható erő, míg a kopás a mechanikai érintkezés következtében leváló koptató szemcsék miatt bekövetkező felületi változás és a súrlódás által keltett hő eredményeképpen bekövetkező fizikai-kémiai jellemzők változása.

A kenőanyag számos összetevő kiegyensúlyozott keveréke. E keverék összetételét, más szóval a gyártó (keverő) üzem által követett receptet „formulának' nevezzük.

Egy kenőanyag formulája alapolajokból és adalékanyagokból áll, amelyek meghatározzák a kenőanyag üzemi viselkedését, mind a teljesítmény, mind az élettartam tekintetében.

A kenőolaj végső minősége általában a felhasznált alapolajok minőségétől függ, amelyek rendszerint a következő kategóriákba sorolhatók:

  • ásványi olajok: a nyersolaj-finomítás során végzett lepárlási folyamatából nyert olajok
  • szintetikus olajok: meghatározott fizikai/kémiai laboratóriumi kezelésekkel előállított olajok

A szintetikus alapolajok az ásványi olajokkal összehasonlítva a következő tulajdonságokkal rendelkeznek:

  • azonos viszkozitási szint mellett alacsonyabb illékonyság (amely a használat során alacsonyabb fogyasztást eredményez)
  • magasabb viszkozitási index (szélesebb hőmérsékleti tartomány)
  • nagyobb kémiai stabilitás magas hőmérsékleten (hosszabb élettartam)

A kenőanyagok formulájában a szintetikus alapolaj használatát általában a gyártók teljesítménnyel kapcsolatos követelményei (illékonyság, viszkozitás, hosszabb élettartam), környezetvédelmi megfontolásai (nem mérgező, biológiailag lebomló anyagok) vagy marketing igényei (szintetikus olaj = csúcstechnológiájú olaj) indokolják.

Jogi nyilatkozat    Adatvédelmi nyilatkozat