A kenőanyagokkal szembeni elvárások és főbb jellemzőik

image 1

A kenőanyagokkal szemben támasztott legfőbb követelmények a következők:

 • Válasszák el egymástól a felületeket bármilyen terhelés, hőmérséklet és sebesség mellett, ezáltal csökkentsék a súrlódást és a kopást.
 • Hűtőfolyadékként viselkedve vezessék el a súrlódás során keletkező vagy külső forrásból származó hőt.
 • Maradjanak kellően stabilak, hogy a kenőanyag viselkedése a termék jelzett élettartama során ne változzon.
 • Védjék meg a felületeket a működés közben keletkező agresszív hatású anyagok támadásától.
 • Tisztító és szennyeződéseket tároló képességüknek köszönhetően távolítsák el a működés közben keletkező maradványokat és törmelékeket.

A kenőanyagok tulajdonságai:

A kenőanyagok legfőbb tulajdonságait általában a termék műszaki jellemzői között szokták felsorolni. Ezek a következők:

 • Viszkozitás
 • Viszkozitási index
 • Dermedéspont
 • Lobbanáspont

Viszkozitás
A viszkozitás a folyadékok áramlási viselkedését írja le. A kenőolajok viszkozitása a hőmérséklet emelkedésével csökken, következésképpen a viszkozitást egy megadott hőmérsékleten (pl. 40 °C-on) mérik. A kenőanyag viszkozitása meghatározza az egymással ellentétes irányba mozgó fémfelületek közötti olajréteg vastagságát. A viszkozitás legszélesebb körben alkalmazott mértékegysége a centistoke (cSt).

Viszkozitási index
A viszkozitási index a kenőolajok viszkozitásának változását írja le a hőmérséklet függvényében. Minél magasabb a viszkozitási index, a hőmérséklet változása annál kevésbé módosítja a viszkozitást. Vagyis két, 40 °C-on azonos viszkozitású kenőanyag esetében a magasabb viszkozitási indexű kenőanyag garantálja:

 • alacsonyabb hőmérsékleten a könnyebb motorindítást (alacsonyabb a belső súrlódás),
 • magas hőmérsékleten a kenőanyagfilm stabilitását.

Viszkozitási osztályok
Számos viszkozitási osztályozási rendszer létezik, amelyek rendszerint egy számmal jelzik a többé vagy kevésbé korlátozott viszkozitási tartományt. Az osztályozás célja, hogy a viszkozitási indexszel együtt gyors tájékoztatást nyújtson az adott alkalmazáshoz megfelelő kenőanyag kiválasztásához. Az ISO VG fokozatokat széles körben használják az ipari olajok osztályozására. Az egyes fokozatok a 40 °C-on mért kinematikai viszkozitási tartományt jelzik. A SAE fokozatokat a motorolajok és hajtómű-olajok területén alkalmazzák.

Dermedéspont
A dermedéspont azt a legalacsonyabb hőmérsékletet jelöli, amelyen a kenőanyag még folyóképes. A dermedéspont alatt az olaj besűrűsödik és nem tud szabadon áramlani.

Lobbanáspont
A lobbanáspont az a legalacsonyabb hőmérséklet, amelyen az olaj-gőz-levegő keverék lobbanékonnyá válik. A lobbanáspont meghatározásához az olaj-gőz-levegő keveréket egy szabványos laboratóriumi tartályban fokozatosan addig melegítik, amíg a keverék nyílt láng hatására belobban.

Jogi nyilatkozat    Adatvédelmi nyilatkozat