A motorolajok osztályozása

image 1

A kenőanyagoknak az alkalmazástól függően garantálnius kell egy minimális minőséget és el kell érniük egy adott "teljesítményértéket", amelynek meghatározása és ellenőrzése laboratóriumi tesztekkel és gépjárműflottán végzett helyszíni vizsgálatokkal történik.

A teljesítmény szerinti osztályozást gyakran olyan nemzetközi testületek dolgozzák ki, amelyek a piaci igényeknek és a motortechnológia fejlődésének megfelelően alakítják ki, jelentetik meg és aktualizálják rendszeresen az úgynevezett "specifikációkat". A jármű- és/vagy motorgyártók vagy az országos testületek (pl. hadsereg, haditengerészet, stb.) gyakran saját specifikációkat dolgoznak ki.

A vezető nemzetközi szervezetek (API, ACEA, ILSAC stb.) felállítottak egy olyan teljesítményen alapuló osztályozási rendszert, amely összhangban van a legnagyobb járműgyártók saját maguk által megalkotott előírásaival.

Az Egyesült Államokban elfogadott és az Amerikai Kőolajipari Intézet (American Petroleum Institute) által közzétett osztályozás két csoportba sorolja a motorolajokat: "S" a benzinüzemű motorokat; "C" a dízelüzemű motorokat jelöli. Az S vagy C betű után következő második betű a kenőanyag teljesítményét jelöli (pl. SJ).

Európában a kontinens vezető autógyártóit tömörítő ACEA (Association des Constructeurs Européens d'Automobiles) határozta meg a motorolajok kategorizálási rendszerét, amely szerint a benzinüzemű autókban használt motorolajokat "A" betűvel, a dízelmotorok kenőanyagait "B" betűvel, a haszongépjárművek motorolajait pedig "E" betűvel jelölik. Létezik továbbá egy "C" betűvel jelölt kategória, amely elsősorban a dízelüzemű személy- és kishaszongépjárművekhez alkalmazható, alacsony SAPS tartalmú vagy a dízel részecskeszűrővel kompatibilis termékekre vonatkozik.

Általában véve a kenőanyagok teljesítmény szerinti specifikációi a következők tulajdonságokat garantálják:

  • Hosszabb olajcsere-periódusok -> szintetikus alapolajok használata
  • A mozgó alkatrészek kisebb súrlódása -> alacsonyabb viszkozitás
  • Kevesebb hamuképző összetevő
Jogi nyilatkozat    Adatvédelmi nyilatkozat