Kenőzsírok

image 1

Az emberek a kenőanyagok említésekor először általában az olajokra gondolnak, de valójában nagyon sok olyan alkalmazási terület létezik, ahol nem folyékony halmazállapotú kenőanyagokat (a leggyakrabban zsírokat) használnak.

Az ASTM (Amerikai Szabványügyi Szervezet) meghatározása szerint a kenőzsír olyan szilárd vagy félfolyékony anyag, amely sűrítőszert és kenőfolyadékot tartalmaz. A kívánt tulajdonságok elérése érdekében a zsírhoz más összetevők, például adalékok és szilárd kenőanyagok is adagolhatók. Ez a meghatározás arra az alapvető elgondolásra utal, hogy a kenőzsír nem egy nagy viszkozitású olaj, hanem egy sűrített olaj, vagyis egy olyan többfázisú rendszer, amely két külön összetevőből, a sűrítőszerből és a folyékony olajból áll. Ezért a termék állaga a sűrítőszer mennyiségének módosításával változtatható. Ezt az értéket az NLGI (National Lubricating Grease Institute) szám jelzi. A kenőzsír tulajdonságait ezért a benne lévő sűrítőszer és kenőanyag jellege és típusa határozza meg.

A sűrítőszer lehet szappan (kalcium, lítium, nátrium és hasonló), komplex szappan (kalcium, lítium, lítium-kalcium, alumínium, stb.), benton vagy polikarbamid bázisú, míg a sűrítőszerben oldott olaj lehet ásványi, félszintetikus vagy szintetikus alapú.

Ami a gyártást illeti, a kenőzsírok előállítása az olajgyártásnál összetettebb folyamatokat igényel. A kenőzsírgyártás nem egyszerűen az egyes összetevők keverését jelenti, hanem a különböző összetevők által keltett kémiai reakciókat tartalmazó, bonyolult gyártási folyamatot igényel.

A kenőzsírokat a folyékony kenőanyagok alternatívájaként mechanikus berendezések kenésére és védelmére használják, különösen akkor, amikor a helyhiány vagy a csöpögéssel kapcsolatos problémák miatt a kenőolaj nehezen használható. A kenőzsírt bizonyos esetekben (például a vas- és acéliparban) folyamatosan pótolják, máskor az alkatrészeket (például a görgőscsapágyakat vagy a kis méretű lassító áttételeket) teljes élettartamukra megfelelő kenéssel látják el.

A megfelelő termék kiválasztása bonyolult feladat, ezért célszerű szaktanácsadó segítségét kérni, mert számos olyan tényező van, amelyek befolyásolják a termék működését és a zsírral kent berendezésre gyakorolt hatását.
Az Eni az egyik legnagyobb kenőzsírgyártó vállalat, így széles termékválasztékában az ipar és az autóipar igényeinek megfelelő megoldások is megtalálhatók.

Jogi nyilatkozat    Adatvédelmi nyilatkozat